Workshops Bestuursontwikkeling

De rol van het groepsbestuur heeft grote invloed op de kwaliteit van de groep. In groepen waar het bestuur hoger gewaardeerd wordt, is ook de motivatie bij leiding hoger en wordt gezamenlijk meer bereikt. Een goed draaiende groep heeft een slagvaardig bestuur, dat weet wat van een modern bestuur wordt verwacht. Het project Bestuursontwikkeling gaat hier dieper op in. 

Bij het project Bestuursontwikkeling gaan besturen in vier dagdelen aan de slag om door te groeien naar STER-besturen. Tijdens deze avonden wordt nagedacht over de rol, taken en verantwoordelijkheden aan de hand van praktische en relevante thema’s. Intervisie met andere besturen zorgt voor verdieping. Besturen kiezen steeds hun eigen actiepunten. Dit traject is nuttig voor groepsbesturen met veel nieuwe leden, maar ook voor bestaande besturen die willen kijken of ze het als team goed doen of juist met elkaar willen kijken naar de toekomst. Elk bestuur dient met minimaal 3 leden vertegenwoordigd zijn. Per avond kan de samenstelling wijzigen. Een deelnemend bestuurslid worden kan worden vervangen. Er is ruimte voor 5 groepen. 

De bestuurscoaches verzorgen de workshops.

Aanmelden kan in SOL of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Per cyclus is er ruimte voor 5 groepen uit de regio's Vlietstreek, Den Haag en Westland of uit andere regio's in de buurt. De avonden zijn in de clubhuizen van de deelnemers. Per avond is het groepsbestuur met minstens 3 bestuursleden aanwezig.

Na elke bijeenkomst krijgt het bestuur een "huiswerkopdracht" mee. Om met elkaar alvast te oefenen. Deelname aan het project is gratis.  

Download flyer.

Het programma van Bestuursontwikkeling

Avond 1: De meerwaarde van een bestuur 

Waarom hebben lokale groepen en regio’s eigenlijk een bestuur nodig? Wat voeg je als bestuurder toe? Deze eerste avond gaan we in op de positie en rollen van Scoutingbesturen. We kijken ook in de spiegel: wie zijn de gezichten van besturen? En we gaan in gesprek over de kwaliteiten die je als ster(ke) bestuurder nodig hebt. 

Avond 2: Hoe organiseren we een Scoutingvereniging 

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden – dat is waar het de tweede bijeenkomst over gaat. Wat doet een bestuur eigenlijk, wat zijn je rechten en plichten als bestuurder? De structuur van de vereniging staat centraal. Met als doel dat je als bestuurder weet waar je aan toe bent, waar je gebruik van kunt maken én waar je op aangesproken wordt. Centrale rollen: Beheerder en Kwaliteitsbewaker 

Avond 3: Vinden, binden, boeien en groeien 

Zonder actieve leden bestaat de vereniging niet. Als bestuur ben je verantwoordelijk voor het werven, inzetten en behouden van vrijwilligers. Dat blijkt in de praktijk nog niet altijd makkelijk te zijn. Vandaar dat we deze derde avond aandacht besteden aan het vinden, binden, boeien en groeien van vrijwilligers. Wat is precies de cultuur van je vereniging? Wie voelt zich er thuis, hoe wordt er samengewerkt, hoe gedraag je je als bestuur? Centrale rollen: Verbinder en Kwaliteitsbewaker 

Avond 4: Op koers: ambitie en strategie bepalen 

De laatste bijeenkomst staat in het teken van de toekomst. Hoe houd je als bestuur rekening met snelle veranderingen in de buitenwereld, hoe zorg je dat de stem van leden en deelnemers gehoord wordt? We behandelen hoe je samen met anderen ambities benoemt en bedenkt hoe je die gaat waarmaken. En vervolgens vertaalt in werkplannen. Aan het eind nemen we de tijd om vervolgafspraken te maken. Centrale rollen: Vooruitkijker en Netwerker.

Bestuurscafé 

Als vervolg op de workshops Bestuursontwikkeling organiseert het team bestuurcoaches Bestuurscafés waar onder het genot van een drankjes en hapje bestuursleden de gelegenheid hebben om te netwerken. Kennis en ervaring uitwisseling en contacten leggen met collega bestuurders. Elke bijeenkomst zal een inleider kort aandacht vragen over een specifiek onderwerp. De bijeenkomsten zijn in de clubhuizen van de deelnemende groepen. 

Op 9 oktober 2017 is Bestuursontwikkeling gestart met 5 groepen.

De besturen van scouting De Hoeve, De Damherten, Livingstone-Miriam, waterscouting Dorus Rijkers en scouting St. Joris 5 namen deel aan deze training. 

Op 19 februari 2018 hebben de groepsbesturen hun certificaat STER bestuur ontvangen. 

    

In januari 2018 zijn we gestart met de 2e ronde.

Vier groepsbesturen hebben zich aangemeld van de groepen Van Weerden Poelman, Macdonald, Stanley 55 en Prins Hendrik. 

Op 16 april 2018 hebben de groepsbesturen hun certificaat STER bestuur ontvangen.

   

Bij deze groepsbesturen kan naar hun ervaring worden gevraagd.